Buang Benci Bila Dipermainkan

Salam semua...


Nak share something.


She: Kak, sy clash. HELP

Bulan: Nape clash?

She: Dia mintak, n dia dpt yg lg cun

She: Akak

Bulan: Ya?

She: Sakit, rasa putus asa, semua ada. Help me

Bulan: istighfar bebanyak. Menangislah, takpe. Jgn tahan. Allah akan tolong kamu..

She: Rasa benci sgt. Sgt2. Dia maenkan ati sy. Sy rasa rendah diri sgt. Benci sampai mati


Bulan: Haaa.. rilex suda.be cool gurl!

She:akak nak suh saya rilex2 je sedangkan dia dah wat saya sengsara? Nak saya berzikir pegang tasbih ke kak? GET REAL LA!

Bulan: Ha’ah.. Bijak. ^________________^

She: Akak, tolong jgn main2. Help me, k?

Bulan: Uhum, maafkanlah dia. Teruskan hidup. Pandang ke depan.

She: Sedangkan nabi ampunkan umat, inikan pula kita. Ayat ni sy bleh lafaz beribu kali kak. Sy sdg senyum sinis skang.

Bulan: Hati kamu akan lagi sakit jika tanamkan benci tu. Benci > cari salah > ngumpat > buat fitnah Buat dosa selepas dosa. Takkan nak camtu sampai mati? Laki jijik bukan sorang tu je, ramai lagi. Tapi, yang baik tetap ada. ‘Cogito ergo sum’= Saya berfikir, maka itu ada.

She: Baiklah, wlupun tu idea gila, sy akn cuba. Then tell me how.. Anggaplh benih kebencian dah wujud dlm hati sy. Cane nak terminate/delete/decrease?

Bulan: Mula2 kena terima kenyataan ni: Dia reject kamu sebab jupe pompuan lain, yang lagi cun bangat. Hot berapi.

She: Exaggerate lebih2 pulak

Bulan: muihihihi.. Maluuu~ Uhum, maksud akak. Sila redha, pasrah dan sabar.

She: Cane nak redha, pasrah dan sabar?

Bulan: Redha = terima apa yang dah jadi, pasrah = sama dgn tadi, sabar = bersyukur.

She: Susah..

Bulan: Tak pe, slow2. Biasalah tu klu kamu tak lalu makan, minum, tido, mandi. Berat badan turun, banyak menangis bla8~ Tu proses ntuk kamu jadi lagi kuat di depan hari, insyaallah.

She: Kemudian?

Koryu: Bila dah tenangkan diri, tiba masa kita belajar buang benci tu. Ntuk buang benci tu, kita doakan dia dgn kebaikan2 di dunia akhirat.

She: Akak, kita kena buat baik2 pun jgn la melampau sgt!

Bulan: Hate the sin, not the sinner.. ^^

She: Maafkan dia……………. Dgn kesakitan dan sengsara yang dia dah bagi ni?


Bulan: Sume berlaku dgn izin Allah. Cinta yang kamu rasa tu pun Allah yang bagi. Tujuan Allah datangkan perasaan tu dan sengsara ni kerna apa? Wallahua’alam. Orang selalu cakap, tiap yang berlaku ada hikmah. Jadi, akak harap, kamu jupe hikmah untuk kisah kamu ni nanti. Insyaallah..

She: Akak, sy ni huduh sgt ke?

Bulan: Meh nak tengok. Emm, hidung still ada. Mata still tak buta. Tangan, kaki di tempat biasa. Otak tak terencat, kepala tak besar. Owhh, lubang idung sama besar! Dr Bulan mengesahkan: Kamu normal!

She: Akak nii.. Hahaaa

Bulan: Part mana yang kamu rasa kamu tak cantik?

She: Gelap, sikit gemok, pendek sikit.

Bulan: Sayang, Ada sorang ustaz ni cakap, jodoh kita tu.. Dia akan suka kita sebab apa yang ada pada kita. Katalah kamu kata gemok pendek tu huduh, tapi bagi dia.. Itulah kecomelan kamu~ Wiwittttt!! Hihihihi.. Uhum, wallahu’alam.. Pape pun, biar dia cinta kamu sebab hati kamu. Kecantikan hati itu lebih real, insyaallah..

She: Ntah ada ntahkan tidak org camtu

Bulan: Insyaallah, perempuan yang baik ntuk lelaki yang baik. Kamu baik, insyaallah dapat yang baik. ^^

She: Tq kak

Bulan: Kecantikan abadi tu kat sana. Kat dunia ni sementara, ia boleh jadi nikmat boleh jadi ujian. Kat sana, kita jadi cantik sebab takwa kita kat dunia. Tengoklah, Allah sayang kita bukan sebab cantik, tapi sebab takwa kita, sebab cinta kita pada-Nya. Ce tengok mereka yang lawa2, yang dedah aurat sana sini, paha gebu, putih melepak. Orang2 laki tengok sampai rasa gian, rasa nak ajak pi wat masuk bilik. Wut if.. Pada aurat2 cantik mereka yang mereka dedahkan tu ditumbuhi kurap2, kudis2 n segala bagai yang tak best? Akankah mereka bukak aurat tu lagi? Insyaallah, akak rasa tak. Hehe..

She: Emm.
Bersyukurlah dan bersabarlah untuk keabadian di syurga.

Bulan: Insyaallah..






14 comments:

Mohd Firdaus said...

wow..bulan bleh jd pakar motivasi..hehehe

nazirulhazwan~ said...

fuh, bulan da men dialog, jom jadi penulis jemputan blog den:P

Bulan said...

@ firdaus
ahakss..xde nye.edit2 sket tue

Bulan said...

@ naz
ahakss..den xsama level ngan ang lagi..
ang sifu den.muihihihi

hanaahmad said...

setju dgn kata-kata cik bulan. seorang taknak, 10 yg mari tau..hahah

najihah sahami said...

o yeahh...i like this one dalimm!
muah sekali. hahaha

Bulan said...

@ hana ahmad

tol2..sorng tak nak berduyung beratur.ahakss

Bulan said...

@ mish

u loike i loike!
muah!

iszieylyanziy said...

wah wah wah!! memaafkan,,mungkin itu yang terbaik

Bulan said...

@ is

yup..maafkan je yunk.
manusia nie tak sempurna.

g4dyz.h34rt said...

strong dear..

Mohd Firdaus said...

bulan sruh awek tu baca entri fir yg ni..mmbantu ckit kot..hehehe..

http://jombelajarlagi.blogspot.com/2010/12/kemaafan-forgiveness.html

mat dan mina said...

wahhh..mina cuke..terbaik la....
allah nak bagi yang lebih baek kn...

Gayahspears said...

Nice story.. siap ubuh dialog lagi tu...
camat thn baru cayam...

Popular Posts

I Love My Blog

Daisypath Anniversary tickers