Kisah Semut

Salam semut semua..eheee

Meh sini Bulan nak cerita sikit. Kisah pasal si semut biase merah (semut api) dengan semut hitam.
Pada waktu ketika dulu, dalam bahasa omputehnye (once upon a time).ecece.semut hitam dan semut merah berkawan sangat baik. Ibarat "Air dicincang tak akan putus".Tapi pada satu hari, tiba – tiba semut merah nie telah menggigit semut hitam.ish ish ish.Jahat tol!. Sehingga meninggalkan kesan yang amat mendalam dan sangat pedih buat semut hitam. Maklum la sahabat sewarne dia semua habis digigit oleh semut merah.Yang peliknye kenapa dia tak kene gigit ek?(ABAIKAN!).Semut hitam nie pun terus terasa hati dan membawa diri jauh dari semut merah. Lama kelamaan hubungan mereka menjadi renggang. Tak bertegur sapa. Lu kubur lu.Wa kubur wa.Cenggitu la andaiannya. Yang membuatkan semut hitam berjauh hati ialah semut merah langsung tidak meminta maaf kepada nya di atas kekasarannya itu. Jahat tol semut merah nie ek. Buat salah tak reti nak mintak maap!Pada suatu hari, semut hitam teringat akan semut merah nie. Semut hitam berjumpa dan menegur la semut merah nie. Tapi malangnya, sekali lagi semut merah telah menggigit semut hitam. Semut hitam berasa sangat sedih. Semut hitam sedar akan statusnya yang hanyalah semut biase yang berwarna hitam berbanding semut api.

Bezakah kita semua?


pstt~ kita manusia semua samakan?tak ade bezanya.semua datang dari Allah.yang membezakan kita adalah sikap dan pemikiran kita. Renung-renungkan.Jangan la kerana anda berharta,bijak pandai,berkedudukan.Anda memandang rendah pada mereka yang kurang dari segala segi.

16 comments:

Atia Adina said...

hahahaa..tetiba teringat Sekolah Semut Api kat PCB tu..balik raya tu baru gi..

najihah sahami said...

hohoho..btol tu yunk...disisi Allah..kita semua sama.

Aimi Razman said...

cool story :) amik ikhtibar

Bulan said...

@ atia adina
erk..org pcb ke?kg sy area tue gak.ehee

Bulan said...

@ mish

yup yunk.betol3!

Bulan said...

@ aimi
yup.dats rite ;)

Mohd Firdaus said...

pandai bulan bercerita..hehehe

Aizuddin Hanis said...

hehehe...aku hanyalah semut merah...hehehe..

Bulan said...

@ firdaus
nak ckp bulan cm nenek la nie =p

Bulan said...

@ aizuddin

semut merah?erkk.ok

mat dan mina said...

enjit enjit semut sape sakit naik atas 2x....hehehehe....teringat mainan waktu kecik2...

~~su manje~~~ said...

salam sis...

caliph shuriken said...

pndai cikgu bulan citer, hukk...

Bulan said...

@ mat dan mina

suke2 lagu tue.ehee

Bulan said...

@ su
nape x tegur kt SB su?

Bulan said...

@ caliph
ahakss..pandai ek?nati leh cite lg la.

Popular Posts

I Love My Blog

Daisypath Anniversary tickers