Ahjuhma...dukkogi eotteohge mandeul-eo?

Salam semua.

Fuhh.baru rase angin sempoi-sempoi bahasa nak update blog. Hari nie,mase dihabiskan dengan menerjah peserta-peserta "contest jelingan manja". setakat nie, 118 blogger yang dah menyertai.Thanks korang for the support! Meh pelok ciom sikit! Muahhmuahhmuahhh!Ahakss

Tadi nak dijadikan cerita hari nie. Bulan dan rumate pergi korean town dekat ampang city. sebab tetibe irah(rumate) nak makan dukkogi. Hari minggu nie memang jam teruk jalan ke ampang tue.Mak oi! tak yah cakap la.Kebas montot nie duk dalam kete lelame.muihihihi. Dah la sesat jalan.tersalah masuk simpang kene la patah balik.huhuhu.Dalam kesesatan pun leh gak bermain mata ngan jejaka hensem yang naik Alfa Romeo.
Hensem wooo.rase nye orang korea.Ehem ehem ehem.Taste i tue.Ahakss. wokeh suda suda! tak yah melalut lame lame.

Kami nak pergi beli barang untuk buat "dukkogi". simple je buat bendalah tue. So,kami masuk la kiosk yang jual barangan runcit dari korea. Pusing punye pusing dalam tue. Adess,semua tulis dalam bahasa korea.huhuhu nasib baik tahu macam mane rupe rice cake tue. yang tak jupe cari nye ialah chili paste.
Nie dialog Bulan ngan ahjuhma(makcik) kiosk tue.

Bulan: Ahjuhma,where is chili paste?

Ahjuhma: mwo?(what?)

Bulan: chili paste? i want to make dukkogi.

Ahjuhma: ahh.chilipaste neun geogi(owh,chili paste ke?kat sana.)..( sambil tunjuk ke arah rak tue).

So,Bulan pun pergi amik chili paste tue. Bulan pun tanye dia.

Bulan: Ahjuhma,how to make dukkogi? It is enough with rice cake and chili paste.

Ahjuhma: Nae nae(yup yup)..igeoran (yang nie)..(sambil pegang rice cake) igeo (ini)..(sebelah lagi pegang chili paste)..dukkogi..kaedigeo(dan)..'suga'(gula)..1 spoon.

Bulan: ahh..kaedaeseo(owh itu aje?)? Kamsahamnida ajuhmma(terima kasih auntie).

Ahjuhma: nae..cheonmanaeyo (ye,sama-sama).

Tamat suda perbualan antara Bulan dan Ahjuhma. Ahjuhma sangat ramah.eheee.Comel laks tue.

Nie la hasil nye..sedap wooo.mesti cube!

psttt~ tak sia-sia belajar bahasa korea 1 sem.leh gak cakap ngan ahjuhma tadi.ahakss

"Saranghae = I love You"

13 comments:

nurul amira said...

waaa mcm besh je..tetibe cm nak try ^__^

bajiku shefi said...

nakk cikit...slalu tgk org korea makan menda ni dalam cite..hihi

Gayahspears said...

ngokngek :( tak phm aku.. ko gune bahase ape yunk :| huhu.. ape pon megi tu sedap... tulun masak utk aku buleh tak???ngee :D

najihah sahami said...

ehem..terliur i u..huhu

Izan Ishak said...

ohhoo...tererlah bulan berbahasa korea. terliur tu nak merasa dukkogi~

Afiq Bukhari said...

da boleh duduk korea nih :P

iszieylyanziy said...

is pon nk bljr bhse korea,,wah,,cm comel je,,hehe

caliph shuriken said...

x lama lagi msti nikah dh org korea ni, hikkk..

p/s: diorg ckp area ampang ada kdai jual jaket yg lawa2, tauke korea lg.. btul ek?

~~su manje~~~ said...

adoi sis bulan.....
x paham tajuk en3 sis tu

echah mashuri said...

hehe..name pelik je tapi ghupenya megi..hehehehe

laskar rainbow said...

bulan...pelangi dah terliur...seb bek xmeleleh nieyh ^__^

KUREKURE COMEL said...

wahhh...bulan ckp korea....hehehe

n!da said...

waaahhh. mcm sedap je dukkogi tuuu.
yummyyy..

Popular Posts

I Love My Blog

Daisypath Anniversary tickers