Tips Penjagaan Kanta Lekap

Assalamualaikum

Kali nie Bulan nak kongsi tips cara nak jaga 'contact lens' atau kanta lekap. Setengah orang nie prefer pakai spek je kan? Sebab leceh la nak pakai lens nie. Nak kene jaga,susah nak pakai nak kene beli solution banyak lagi la songeh nye. Kan?Kan? Cik kak cik adik  sayam oit. Nak cantik kan?kene la bersusah payah. Ehee.

Betol memang Bulan tak nafikan la.Nak pakai lens nie mmg susah. Bulan dah 6 tahun pakai lens. Masa mula mula nak pakai memang kene prepare awal. Dalam 30min sebelum nak keluar rumah. Betol2 leceh. Tapi lame lame dah terbiasa dalam 30 saat pun da leh pakai.Eheee.

Ok.meh nak share sket tips penjagaan kanta lekap nie:

1. Sebelum nak pakai lens,jangan gatal gatal tak pakai terus. Minta nasihat pakar mata dulu. Maklum la tak semua mata nie sama. ada yang sensitive dengan lens tak boleh pakai langsung. Kang nati ada effect pada mata tue.

2.Bagi yang nak pakai lens tue mulakan dengan clear lens dulu then baru la boleh cuba pakai color lens. Sbb clear lens dan color lens nie lain sikit. So,biasakan memakai clear lens baru la cuba color lens.

3.Yang nie penting!<--perhatikan tanda seru itu.Eheee Anda mestilah seorang pembersih!Serta rajin! Kalo pemalas jangan mimpi nak pakai lens ok. sebab orang yang jenis malas nie la selalu dapat penyakit mata. Contohnya:


  •  sebelum nak pakai lens pastikan basuh tangan dulu. *macam nak makan nasi plak kan?*Sebab kita tak tahu tangan kita tue kotor ke tak.
  • sebelum nak tido tanggalkan lens tue dulu. awat malas beno ek.Adess
  • selalu replace solution dalam bekas lens tue.lepas guna lens basuh bekas dan ganti dengan solution baru. then baru la rendam lens tue.
4. Jangan pakai lens lebih dari 8jam. Sebab maklum la benda bukan kekal. Akan ada effectnye. Bagi mengelakkan ketidakselesaan tue. Pakai up to 8 hours only.Eheee

5. Selalu beware dengan precaution lens tue ok. Kalo life span tue 1 month pakai je la untuk 1 month jangan gatal2 nak extend date plak. Kalo yang life span 1 year. Bulan recommend pakai up to 6 month only for hygiene purpose.

Tue je kot tips yang Bulan mampu kongsi.Mereka yang selalu cakap tak selamat pakai lens nie biasanya yang nak pakai tapi malas nak menjaga. Masa nak handle lens tue dengan tangan yang kotor. tido tanpa tanggalkan lens.tak minta nasihat pakar dulu samada mata tue sensitive ke tak. Bulan dah pakai lens 6tahun. Alhamdulillah,setakat nie tak ada lagi apa apa masalah berkaitan mata. Yang penting jaga kebersihan tue.

Beza kan? Belah kiri nie Bulan pakai yang clear lens.belah kanan pakai color grey

psstt~ korang macam mana? Meh la kongsi kongsi sket.

31 comments:

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

sakit nak nak masukkan?sis x berani nak cuba.dah la rabun grrrrrrrrr

Bulan said...

@ kak LM

mula2 sakit gak la.rse pedih.tp lme2 ok la sis.jap je da leh pakai

eRza farEeha said...

ohoo..nice!!ttbe rse mcm nk pki pulo..heee

sarah mohamad said...

memang leceh sket bulan. saya pun jarang2 je pakai. malas. hihi :)

bulan lagi jojes kalau pakai yg colour nya. nampak kiut .

kakngah said...

selalu dah sapu losyen pati halia kt lelemaks baru tingat nk pakai lens.. kehkehkeh!! acane tuh??!

ardinihumaira said...

kakmi tringin nok try pakai :D

cikgu ainura said...

bulan pakai lens ehh... baru tau.. hehehe

mykhalis said...

sya sangat takut nak pakai CL.. menahan rabun dari dulu le.. pakai spek asyik hilang je

missSenget said...

x rajin nk pakai lens...

kalau da pakai malas nk bukak..

boleh gitu??

Bulan said...

@ erza ngek

meh la pakai.u taw kn nk beli ktne ehee

Bulan said...

@ sarah

aah leceh sket yunk.tp kalo da biasa ok la nati.ehee

gojes ek.ehee suke2!

Bulan said...

@ kakngah

adess.bsuh tgn bersih2 akak.pedih woo kne mata tue

Bulan said...

@ ardinihumaira

jom2 kakmi kto pakat pakai lens.eheee

Bulan said...

@ nuyu

aah.eheee.xpenah taw ek?

Bulan said...

@ mykhalis

huhuhu.try la pakai.kalo rabun x pakai nati makin naik power tue

Bulan said...

@ senget

mne leh syg oit.adess

Cik Miera said...

makcik..sama cam lens i jugak la..hihi..grey yg gelap..nice la.u pakai cantik woo

najihah sahami said...

hehe..i pon setia ngn lense ni...

Sharienz Sz said...

salam..
berminat nak pakai..
tapi takuttt!! :)

FariehanIbrahim [LBC] said...

comel bru stat pkai lens awl thun nie, hehe!
mula2 mmg mls nk jaga, tp kalu da biase, oke jerk n. weee~ (^^)v

Nailofarhazirah said...

euww.. cik bulan.. same lah kite..
bile kire2 balik,sy pn dh 6 thn gne cntc lens.. skrng ni baru gatal2 nk pakai coloured pnye.. eheee..
btw, nice tips!

S..U..D..@..I..S said...

kedua2 cemel la bulan...

RuSh D said...

patut ler mata bulan warna lain2..ingat kacukan..huhu

Bulan said...

@ cik miera

huhuhu.sama ek.i x suke pakai color yg striking sgt.ehee malu

Bulan said...

@ mish ngeks

meh setia sama2.ehee

Bulan said...

@ sharienz

meh la cube.lme2 ok la.ehee

Bulan said...

@ cumil

eheee.kne rajin2 jaga la kn?

Bulan said...

@ nailorfar

yeke?same2!ehee thanks dear!

Bulan said...

@ sud@is

huhuhu.thanks^_^

Bulan said...

@ rushD

mmg kacuk pn.ehee tapi mata tue still brown lg.ehee

Cik Yana said...

Betul! nak pakai lens kene pentingkan kebersihan. Aspek utama. Kalau tangan pun bersih, nak masukkan lens kat mata pun senang. Tak rasa pedih :)

Popular Posts

I Love My Blog

Daisypath Anniversary tickers